Pietrele lui Tutovan

Despre mine

Născut la București, viața m-a purtat prin locuri, împrejurări și mi-a înlesnit întâlniri cu oameni care m-au ajutat să fiu eu cel de azi. Sufletul meu e de pretutindeni, la fel ca piatra și, la fel ca piatra, sunt încăpățânat, îndrâjit, orgolios, pretențios, dificil, exuberant, dar și statornic și autentic. Deocamdată mă găsiți în Transilvania. Nu-mi place să vorbesc despre mine, așa că am să vă vorbesc despre piatră, pentru că mie piatra îmi vorbește.

Să nu vă gândiți că am urmat vreo specializare și chiar mă bucur. Simt că m-ar fi alterat și mi-ar fi denaturant, chiar deturnat stilul. Așa e și mai simplu și mai corect, nemijlocita legatură între om și piatra lui. Nu mă dezic de stilul meu ,care, lucrare după lucrare, devine notabil.

Chiar dacă eu spun tot timpul piatră, voi gândiți-vă la marmură, granit, calcar, travertin, alabastru…

Sunt Tutovan, Marius Tutovan și sunt dependent de piatră. Eu sunt eu prin lucrările mele și am ales piatra pentru că opune rezistență într-atât încât să mă ducă în lumea mea…a pietrei. Satisfacție îmi aduce doar lupta cu piatra, iar în momentul în care lucrarea e încheiată, mă detașez de ea…e liberă să plece în lume. Știu că sună pretențios, dar cred că eu redau pietrei independența și asta mă silește să nu renunț. Nimic nu mă inspiră mai mult decât o stancă și întotdeauna o bucată vine cu mine.

Al vostru, Marius Tutovan, cioplitor în piatră

ULTIMUL PIETRAR DIN SĂLAJ

ZTV

Ultimul pietrar din Salaj este un barbat nascut in Bucuresti si mutat in Salaj dupa casatorie. Este vorba despre Marius Tutovan care nu are studii de specialitate, ci talent si daruire pentru o meserie in care sunt tot mai putini oameni care sa duca mai departe acest mestesug. Marius ne-a povestit ca a ajuns sa lucreze in strainatate si viata l-a obligat sa invete sa lucreze cu piatra, dupa care s-a indragostit si a evoluat. Daca la inceput a avut lucrari mici, acum sunt comenzi tot mai multe si complexe din tara, dar si din strainatate. Marius a realizat mai multe opere de arta dintre care putem aminti cornul de piatra de la Sinagoga din Simleu Silvaniei, monumentul eroilor din Zalau, Bădăcin, Cehei, pietrele comemorative de la protopopiatele Aiud și Huedin, sculpturile de la institutul si muzeul geologic al României, legenda pietrei dracului de la Hida și a cetății Bathory, la Castelul de lut, tiruri de lavoare si cismele in Canada, Irlanda, Germania, Austria, Olanda si Elvetia. Mai nou toate probele de materiale le realizeaza pentru Institutul Geologic din Romania, iar de la Universitatea de la Oradea merg la practica la atelierul lui din Moigrad. În momentul de fata are multe comezi de cismele, pietre comemorative atat in tara cat si in strainatate. A incercat sa isi gaseasca un ucenic dar din pacate lumea se fereste de aceasta meserie in care se murdaresc, stand in soare pe caldura sau in frig iarna.
Mariu Tutovan pietrar: – in timpul cand am fost in Italia a fost o perioada cand nu mi-am gasit de lucru si am avut un prieten foarte bun care a fost scupltor care vroia sa invete mozaic, iar eu am vrut sa invat sa sculptez, am facut un mic schimb de experienta de unde a inceput totul si a mers de la sine. Acolo am lucrat autonom 6-7 ani de zile dupa care m-am hotarat sa ma intorc acasa. La inceput a mers greu dar acum se poate trai din meseria asta. Diferenta dintre pietrar si sculptor …. o luam ca si gluma … sculptorul are basca, eu nu am. Nu am o scoala de specialitate facuta, este tot ce am invata singur pe proprie experienta. Toti care ma contacteaza vor ceva particular, un lucru care sa nu fie de serie, un unicat. Acum totul depinde de client si de tipul de piatra pe care il gasesc pentru prelucare. In momentul de fata folosesc piatra de Moigrad, andezitul de Moigrad care este o piatra de calitate exceptionala si calcarul, care e foarte placut ca si culoare.

- foarte multa e tentata de bani, vin sa lucreze si pleaca a doua zi. Piatra e grea, sculele sunt periculoase. Este absolut din placere ca bani se pot face si din altceva.

- aceasta este o cismea din piatra locala, este cel mai bine vandut, se adapteaza oriunde, ca si manopera timp de 3-4 ore e gata.
- aceasta este o gravura pentru un client special, este realizata prin daltuire, bociardare, taieturi de flex, prelucrare bicolora.
- acesta este o comanda mai speciala este travertin de Gioagiu, este din tara noastra, din pacate pe piata romaneasca nu exista, noi importam acest material din Turcia. este de densitate mai mica ca si marmura, se lucreaza mult mai usor, trebuie sa tii cont numai de anumite detalii estetice la finisarea lucrarii.
- acesta reprezinta o schita pe care am facut-o pentru castelul Bathory din Simleu Silvaniei, e mult mai simplu sa le fac asa sa le pot vedea exact, reprezinta ordinul Dracu
- aceasta este floare vietii care este reprezentata pe toate bisericile din lemn, din judetul Salaj, o gasim si in alte tari, de exemplu in Sardinia foarte foarte populara.
- a trebuit sa face ceva ce ma reprezinta, am cumparat o masina si am facut o reclama care ma reprezinta.
- sculele cu care lucrez eu, sculele care ma reprezinta pe mine: discurile mari, industriale, picamarele cu care lucrez, piatra cu care lucrez si eu. Pichamerul functioneaza, daca il ingropam in pamant si scoatem dupa 2000 de ani functioneaza.

- am facut mai multe monumente ale eroilor in tara, in Zalau, in Badacin, lucrari publice pentru prototopiatul din Aiud, protopopiatul din Huedin, la sinagoga din Simleu Silvaniei am o sculptura, cetatea Bathory, la Castelul de lut care este emblematic pentu Romania si mai sunt inca contractate.
In final petrarul Marius Tutovan a realizat logoul in piatra pentru televiziunea Antena 3 care sa dainuie 100 de ani cat rezista piatra.

reporter: Anca Schlachter
operator imagine: Arnold Schlachter

 

marius-tutovan-ultimul-pietrar-salaj-1024x575