Pietrele lui Tutovan

Finisajele pietrelor naturale sunt la fel de importante ca tipul de piatră și modelul în sine, tocmai de aceea trebuie să le alegem cu mare grijă. Totul, de la schimbarea stării de spirit, până la ajustarea temelor și motivelor și chiar  a caracterului practic, sunt toate motive pentru utilizarea diferitelor tipuri de finisaje de piatră.

Finisajul lustruit și cel mat se fac în mai mulți pași, în funcție de tipul de material și de utilitate, rezultând fie o piatră șlefuită aproape oglindă, punând în valoarea nuanța pietrei fie una mată, rustică.

Finisajul fiamat se folosește pentru rocile dure. Suprafața pietrei este expusă la temperaturi ridicate, cristalele se desprind, devenind antiderapantă.

Sablarea este de doua feluri – sablare chimică sau mecanică, depinde de suprafața și de scopul pentru care se dorește acest finisaj. În urma acestui procedeu, piatra va avea o nuanță mai deschisă.

Buciardarea se face manual sau cu unelte pneumatice.

Scapițarea se face manual, prin lovire. Bucata de piatră vine tăiată la o grosime de aproximativ 5 cm, cu o lățime între 5 și 12 cm și este lovită în cant, rezultând două bucați cu suprafețe naturale.

Grafiatul  sau periatul pietrelor se face numai pe cale mecanică, dând un efect de uzură.

Cioplirea se face numai manual, tradițional, cu daltă și ciocan.

Ca orice altă suprafață, piatra va necesita un anumit grad de întreținere. Suprafețele corect impermeabilizate sunt cheia pentru o întreținere minimă pe parcursul anilor ce urmează.

Nu trebuie să confundăm produsele de impermeabilizare a pietrei cu lacurile de piatră.  Lacul oferă o ‘protectie’ pe termen scurt, în timp devenind urât, exfoliindu-se și căpătând o culoare gălbuie când este expus la intemperii. Personal, nu îl recomand pentru exterior.  Orice tip de piatră naturală are un grad de absorbție mai mic sau mai mare. Pentru o viață mai lungă și pentru a îmbunătăți rezistența la pete sau uzură, se recomandă ca piatra să fie impermeabilizată.  Produsele italienesti sunt cele mai bune, din experiența mea. Există foarte multe tipuri de impermeabilizanți și ar fi bine să cereți părerea specialiștilor. Zonele cu un trafic intens vor necesita o întreținere mai complexă decât alte zone cu trafic scăzut. Pentru placările dificile (centre urbane, comerciale) există și posibilitatea de a folosi impermeabilizant antivandal care face față cu succes impotriva graffiti-ului.

Orice detergenți abrazivi sau pe bază de acizi ar trebui să fie evitați, deoarece aceștia pot elimina stratul de tratament aplicat peste piatra deja montată sau, în cazuri extreme, pot deteriora piatra. De fiecare dată când vezi pietre naturale care  sunt păstrate într-o condiție extraordinar de bună, gândește-te că în spate există cel puțin o persoană foarte dedicată care face ca acest lucru să fie posibil. Asta deoarece și pietrele, la fel ca orice alt material de construcție, trebuie să fie întreținute periodic, în caz contrar timpul își va pune amprenta. În general, piatra naturală este un material de construcție care necesită un nivel redus de întreținere dacă tratarea este realizată cu grijă.

După montare, e nevoie de un proces elementar de curățare pentru a îndepărta reziduurile rezultate în urma procesului de construcție și montare. În general, se poate folosi apă pentru curățarea zilnică. În funcție de tipul de piatră, se recomandă utilizarea substanțelor impermeabilizante care nu schimbă culoarea sau care îmbunătățesc culoarea. Impermeabilizantul pătrunde în interiorul suprafeței pietrei, dar nu formează un strat protector si permite pietrei să își păstreze permeabilitatea la aer, dar, în același timp, o protejează împotriva pătrunderii murdăriei precum ulei, apă, praf și așa mai departe.

Deși sfidează barierele timpului și este extraordinar de durabilă, piatra are nevoie de atenție  pentru a-și păstra splendoarea inițială. Prima regulă  este  să evitați absolut săpunurile și detergenții agresivi și orice substanță acidă  pentru că vor face mai mult rău decât bine.

Ar trebui să optați întotdeauna pentru produse de curățare neutre. Când vorbim despre orice material, dar în special despre unul la fel de prețios precum piatra naturală, există o regulă universală care ar trebui să fie întotdeauna reținută. Această regulă este să curățați orice pată cât mai curând posibil.

Curățați toate suprafețele de piatră cu un detergent neutru, detergent de piatră sau unul de spălat vase și apă caldă. Clătiți bine suprafața după curățare și uscați cu o cârpă moale.

Nu utilizați niciodată produse de curățare abrazive. Acești agenți de curățare ar putea zgâria suprafața pietrei.

Evitați curățarea chimică.

Pentru a preveni șocul termic, abțineți-vă de la a pune ceva extrem de cald sau rece direct pe piatră.

Eu de un lucru sunt convins, fiecare lucrare din piatră își găsește omul lângă care să mai stea puțin.